1. Hænderne ryger i vejret
En af de sværeste ting for nybegyndere er at skulle holde balancen til hest. Hesten bevæger sig med ujævn gang, og det eneste vi har at holde fast med er vores ben og hænder. Det er derfor helt naturligt at stikke armene ud, ligesom når man går på line. Armene hjælper med at holde balancen, men som enhver øvet rytter ved, er det ikke den rigtige måde at gøre det på.
Når armene kommer op og ud, bliver tøjlerne nemlig for lange. Rytterens hænder befinder sig for langt væk fra kroppen, og det gør det sværere at styre de fine bevægelser. Det giver også mindre kontakt til hestens mund, og gør det næsten umuligt at styre den.
Det kan føles instinktivt for mange nybegyndere at trække hænderne op og ud i stedet for at forkorte tøjlerne. Det er derfor vigtigt at øve sig på at holde armene lavt og i stedet samle tøjlerne.
2. Benene klemmer for hårdt
En anden måde mange begynderryttere prøver at holde balancen på er ved at klemme til med benene. Men det er heller ikke den korrekte måde at gøre det på. Balance til hest handler mere om at have god kernebalancen og ikke som meget om hvor hårdt man kan gribe fat om hesten med benene. Du skal i stedet lade dem hænge løst, mens du balancere med dine kernemuskler.
Når du klemmer med benene, udmatter du dig selv til ingen verdens nytte. Det kan også misforstås af din hest som at den skal bevæge sig hurtigere fremad. Det kan gøre dig meget anspændt i kroppen, hvilket forhindrer dig i at slappe af og have ro på. Det kan stå i vejen for kvaliteten af din ridning, og kan også forplante sig til din hest. Jo mere anspændt du er, desto mere urolig bliver hesten også.
3. Du står på tåspidserne
En af de ting, vi ryttere hører igen og igen fra vores trænere er: “Hælene ned!”
Det er supersvært at træde hælene ned, når man først begynder at ride, især når man traver og skal lave letridning. Det kan nemt komme til at føles som om man er nødt til at stå på tæer i stigbøjlen for at rejse sig fra sadlen, men det har den helt modsatte effekt. Det skubber dig ud af balance, og hjælper dig slet ikke med at komme op. Det kan være ret ubehageligt for både hest og rytter, når du hopper op og ned i sadlen, mens du prøver at få dig selv tilbage i balance… Det er bedre at øve sig på at holde hælene nede og holde balancen i din kerne.
4. Du holder vejret
Det skal ikke være en overraskelse, at ridning både kan være angstprovokerende og kræve enormt meget koncentration på samme tid. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at os ryttere – nybegyndere især – nogle gange kan glemme at trække vejret. Vi er så fokuserede på hvad vi gør med hænder og fødder, at vi slet ikke holder øje med hvad der ellers sker i vores krop.
Det er aldrig en god ide at holde vejret, mindst af alt når du dyrker sport. Det gør det sværere at slappe af, og ødelægger din rytme til hest. Det kan også gøre dig stakåndet og give sidestik, som slet ikke hjælper på ridningen. Hvis du har det med at holde vejret hårdt, når du lærer noget nyt til hest, så prøv at gøre det til vane at tænke over din vejrtrækning ind imellem. Du kan eventuelt bede din træner om at huske dig på det, hvis du selv har tendens til at glemme det.
Du kan også prøve en vejrtrækningsstrategi, for eksempel trække vejret i takt med hestens skridt.
5. Stigbøjlen sidder for langt inde på din fod
Det kan føles betryggende at have stigbøjlen så langt inde på foden som muligt. For mange nybegyndere kan det føles som om de har større sikkerhed i sadlen og ikke så nemt kan ryge ud af balance. Desværre er det en falsk form for tryghed, der går ud over både din sikkerhed og din ridning.
Hvis du ikke bruger sikkerhedsstigbøjler, eller har den forkerte slags sko på, kan din fod komme til at sidde fast i stigbøjlen. Det sker nemmere, hvis du samtidigt skubber foden helt ind i stigbøjlen.
Stigbøjlen skal i stedet sidde på dine trædepuder, lige bag ved tæerne.
6. Du synker sammen
Det kan være fristende at synke sammen i sadlen, enten fordi vi bliver lidt trætte eller tror det ser fjollet ud med en super rank ryg. Det er dog vigtigt at blive ved med at holde den gode stilling, ikke kun fordi det ser langt mere professionelt ud, men også fordi det hjælper på din balance. Det er også svært at styre en hest fra en sammensunket position. Derudover har alt du gør indflydelse på din hests evne til at udføre forskellige øvelser. Og jo mere du sidder på mærkelige måder i stedet for at sidde rankt i sadlen, desto mere forstyrrer du den i dens arbejde.
7. Du kigger på hesten
Du har et levende dyr i fuld fart under dig – ikke så mærkeligt, at det kan være svært ikke at kigge på den hele tiden. Det kan føles betryggende at se hvad der foregår under dig. Det kan føles som om, du er mere i kontrol, når du aldrig slipper hvad der foregår med øjnene.
Det er dog en dårlig ide at kigge på hesten, mens du rider, og en fejl mange nybegyndere begår. Det ligner, at du er ved at falde i søvn på hesten eller er ked af det.
Det ser utroligt uprofessionelt ud, men det kommer også i vejen for din ridning. Når du kigger nedad hele tiden bliver din nakke stiv, hvilket skaber spændinger og potentielle smerter i din krop. Det forhindrer dig også i at se, hvor du er på vej hen, hvilket er en rigtig dårlig ide!
Du bør altid holde øje med, hvor du er på vej hen. Så hvis du har det med at kigge ned på hesten, prøv at se op ud over hestens ører.
8. Du trækker knæene for højt op
Mange nye ryttere ser ud som om de sidder i en stol, når de først kommer i sadlen. Deres knæ er trukket op, og deres hæle løftede. Nogle gange er deres fødder skubbet helt fremad. Det kan nogle gange ligne, at de prøver at efterligne jockeys.
Mange synes også det ser lidt sejt ud, hvis deres stigremme er lidt for korte. Men det hjælper dig ikke at have super korte stigremme, medmindre du skal springe.
Prøv i stedet at slappe af og lade benet hænge frit nedad fra hoften uden at klemme for hårdt med knæene.
9. Du lader tøjlerne glide
Heste flytter konstant på hovedet, når de bevæger sig. Hvis rytteren ikke er vant til det, kan de hurtigt resultere i løse tøjler. Mange nybegyndere får hele tiden at vide af deres træner, at de skal samle tøjlerne op, og man kan ofte se dem med slaskede tøjler.
Hvis du er nybegynder, og det også sker for dig, så husk at gøre det til vane at stramme tøjlerne, mens du rider i stedet for at for eksempel løfte hænderne eller på anden måde forsøge at kompensere.
10. Du holder for hårdt på tøjlen
Mange nybegyndere er lidt nervøse til at starte med. Det er intimiderende at sidde på en hest i fuld fart, så det er meget forståeligt, at det kan være fristende at holde godt fast i tøjlen som modsvar til den usikkerhed. Mange griber også fat i manen eller sadlen.
Det er dog ikke en god ide at holde for hårdt på tøjlen, da det kan trække i hestens mund og være smertefuldt eller forvirrende for den.
Hesten har lært at læse dine signaler gennem tøjlen, så hvis du bliver ved med at trække og give slip, så fortæller du den skiftevis at den skal stoppe op og sætte farten op. Det kan være meget frustrerende for hesten.
Hvis hesten slår meget med hovedet, kan du prøve at arbejde med din balance. Måske prøver den at slippe væk fra en for stram tøjle.
Lærte du noget nyt?
Det er svært at ride, og der er mange ting at lære for nybegyndere. Det er helt forståeligt at ting tager tid, og at balance og teknik først kommer med lang tids træning. Dog kan det være brugbart at kigge på den slags fejl, som mange nybegyndere begår. På den måde kan du øve dig, så du kan blive bedre hurtigere – lige meget om du er begynder eller lidt mere øvet.