Rideudstyr til nybegyndere.

Rideudstyr til nybegyndere: Hvad skal du starte med?

Ridning er en af de sporter, hvor man har brug for lidt udstyr for at komme i gang. Men hvilket rideudstyr til nybegyndere skal du lede efter?

Hesten er det dyreste og også mest nødvendige stykke “udstyr”. Heldigvis kan du nemt starte med at ride uden selv at eje en. Du kan leje den, eller du kan starte til ridning på en rideskole og ride på rideskolens heste.

Men der er også meget andet, som er nødvendigt. Det eneste du behøver gøre for at indse hvor meget forskelligt rideudstyr der findes på markedet er at gå ind i en rideudstyrsbutik og se dig omkring.

Det kan godt virke en smule uoverskueligt, når man først begynder til ridning, at finde ud af, hvad man har brug for, og hvad der ikke er nødvendigt endnu. For der er meget, du slet ikke behøver købe fra starten.

Det er til gengæld vigtigt at investere i et par essentielle ting.

Vi har snakket med rideentusiasterne på Udstyrspriser.dk om, hvilket rideudstyr er det vigtigste og mest nødvendige, når du skal starte til ridning for første gang.

 

Ridehjelm

Som begynder er ridehjelmen det vigtigste stykke udstyr, du kan få fingrene i, og det er absolut nødvendigt for dig at investere i en.

Der er heldigvis mange gode og billige ridehjelme på markedet. Du behøver ikke bruge flere tusind kroner på en. Faktisk kan du finde mange billige ridehjelme i fem-seks hundredskroner klassen.

Ridehjelmen bliver ikke sikrere, bare fordi den er dyr. Så længe den er mærket med den nyeste sikkerhedsstandard, skulle alt være i orden.

Forskellige lande har forskellige standarder, men i Danmark hedder den i øjeblikket VG01.

Ridehjelme sikkerhedsgodkendes anderledes end for eksempel cykelhjelme – det er derfor det er så vigtigt, at du inversterer i en rigtig ridehjelm. De er bygget til at beskytte dig mod fald og spark, som andre hjelme ikke kan.

Andre slags hjelme er ikke designet til at kunne beskytte med den type skader, der ofte sker til hest. Ridesportsskader er som regel mere alvorlige, og ridehjelmen skal kunne beskytte mod meget mere. Hvis det var ét stykke udstyr du skulle vælge at investere i som rytter, så skulle det være ridehjelmen.

Du kan sagtens købe en billig ridehjelm, selvom mange af de lidt dyrere slags har bedre justeringsmuligheder og ventilation, og derfor i mange tilfælde er lidt mere behagelige at have på.

scharf ridehjelm

 

Ridestøvler

Ridestøvler er måske ikke strengt nødvendigt. Det er bestemt muligt at sætte sig op på en hest og ride rundt uden dem. Men de spiller en overraskende stor rolle i ridningen, og det gør en mærkbar forskel.

Ridestøvler er udformet sådan så de ikke gnaver eller hænger fast i sadelklappen eller stigbøjlerne. Sidstnævnte har ikke kun med komfort at gøre, men også med sikkerhed. Mange normale sko, der ikke er lavet til ridning, har en bred sål og mangler en hæl. Det betyder, at stigbøjlen nemt kan glide gennem skoen og hænge fast omkring anklen. Det er helt vildt farligt, hvis du falder af, fordi det betyder, at du kan blive slæbt efter hesten.

Det kan derfor være en god ide at købe ridebukser, også selvom du kun lige er startet til ridning.

Sikkerhedsstigbøjler

I forlængelse af ovenstående kan du også overveje at investere i et par sikkerhedstigbøjler, især hvis det er dit barn, der snart skal starte til ridning. Sikkerhedsstigbøjler er designet på den smarte måde, at de hjælper foden med at slippe fri, hvis den skulle smutte igennem.

Nogle sikkerhedsstigbøjler har et gummibånd, der ryger af, hvis det bliver trukket i, mens andre har en smart åbnemekaniske.

 

Behageligt tøj, som du kan bevæge dig i

Du behøver virkelig ikke særligt meget udstyr for at komme i gang med at ride. De ting, vi har nævnt her i blogopslaget – ridehjelm, ridestøvler og sikkerhedsstigbøjler – er mest sikkerhedsrelateret. Alt det andet er sådan set lige meget, lige når du starter.

Dog kan du din første ridetur meget mere behagelig, hvis du også køber ridetøj såsom ridehandsker og ridebukser. De kan hjælpe dig med at undgå gnavesår og generelt få en mere behagelig rideoplevelse.

Komfort er bestemt vigtigt, når du rider. Intet er værre end gnavesår mellem fingrene, eller at glide rundt i sadlen i et par bukser, der bare er alt for glatte…

Hvis du er sikker på, du gerne vil tage mere end et par ridetimer, så kan du derfor godt overveje at købe ridebukser. De sidder tæt til huden, så de ikke glider rundt. Mange har også forstærkede stykker på knæ eller bagdel, eller begge, som gør det nemmere at sidde fast i sadlen.

Det er naturligtvis muligt at ride i et par stramme jeans, men prøv at undgå at ride i syntetiske materialer, da de vil få dig til at glide rundt i sadlen. Et par rigtige ridebukser vil selvfølgelig være det bedste valg.

Handsker kan også være en god investering, især hvis du skal ride om vinteren. Mange ryttere kan slet ikke holde ud at ride uden, fordi deres fingre bliver kolde eller de får vabler. Men det er lidt smag og behag.

Har du egen hest, vil det også være nødvendigt med godt udstyr til hesten. Det kan for eksempel være billige vinterdækkener, trenser, sadler og så videre.

 

Læs mere om ridning og udstyr

Forhåbentligt hjalp det her opslag dig med at finde ud af, hvilket rideudstyr du skal købe. Husk, at der jævnligt kommer nye blogopslag om heste og ridning op på siden, så tag et kig på vores blog.