Hvad skal jeg tænke på, når jeg køber sadel? Og hvilken sadel skal jeg vælge? Hvis du også har spurgt dig selv det spørgsmål, så læs med her. Rigtigt mange ryttere står i samme situation: De skal til at købe ny sadel, men er ikke helt sikre på, hvad de skal holde øje med. Det kan være udfordrende at researche alle de forskellige slags sadler, forskellene mellem dem og holde fordele op mod ulemper. Der er virkelig meget at vælge mellem.
Derfor har vi gjort det nemmere for dig ved at give dig en guide over de forskellige typer sadler på markedet i dag.
Sadlen er en ældgammel slags udstyr, som har været i udvikling gennem mange år.
Sadlen har selvfølgelig ændret sig meget gennem tiden, men den lever stadig i dag i bedste velgående, og hjælper os med at få det bedste ud af ridningen.
Derfor er der naturligt nok også mange forskellige designs til forskellige formål, for eksempel spring, dressur og islænderridning.
Her er en vores sadelguide kort og godt, hvor vi gennemgår de mest normale typer sadler i dag.
Hver rytter til sin sadel
Der er mange forskellige discipliner, og der findes næsten en slags sadel per disciplin. Hver slags er designet på en måde, så den støttet bedst muligt på den måde, du rider på i den valgte disciplin.
Der findes hovedsageligt to typer sadler: Westernsadlen og den engelske sadler. Under hver af de to findes der igen en række forskellige designs, der giver der maksimalt komfort og funktionalitet alt efter hvordan sadlen skal bruges.
Normalt er det en god ide at holde sig til den sadel, der passer til ens disciplin, for det vil give én en meget bedre rideoplevelse. Udstyret skal hjælpe dig med at opnå mere på hesteryg, og du får mest ud af det, hvis du vælger noget, der passer til den måde, du rider på. Lad as tage et kig på de forskellige kategorier, og hvad der kendetegner de forskellige sadler.
Westernsadlen
Westernsadlen er designet med komfort in mente. Det var traditionelt meningen, at den skulle bruges over lange afstande, mens cowboys hyrdede kvæg. Rytteren skulle kunne sidde i sadlen i timevis uden at blive træt. Westernsadle er som regel tungere end engelske sadeltyper, men til gengæld fordeles vægten over et større område på hestens ryg. Det betyder, at det ikke er helt så trættende for hesten. Den har et bredere sæde og brede stigbøjler, der skal give god støtte til fødderne.
Dog er der rigtigt mange ryttere, der godt kan lide at ride i westernsadel til dagligt, da den er behagelig at sidde i og kan passe nogle heste bedre end engelske sadler.
Den engelske sadel
Der findes mange forskellige typer engelsk sadel. Det de alle har til fælles er at de er meget lettere og mindre end westernsadlen, da de ikke er beregnet til at være komfortable. Den engelske sadel bruges i stedet til de forskellige discipliner indenfor hestesporten. Selv ryttere, der mest af alt rider i skoven på deres heste, vælger oftest en engelsk sadel. Den er nemmere at løfte op og ned fra hestens ryg, og det er som regel det, de fleste danskere først har lært at ride med. De giver også mere kontakt mellem hest og rytter, så de er som regel bedre, hvis du også gerne vil træne din hest i for eksempel dressur eller spring, selv hvis du bare har tænkt dig at øve de mest basale ting.
Der findes flere forskellige typer engelske sadler. Her er de tre mest populære, der bruges af langt de fleste ryttere:
Dressursadlen
Dressursadlen er først og fremmest kendetegnet ved dens lange sadelklapper og flade sæde. Det giver rytteren en mere oprejst stilling, der er fordelagtig, når man rider dressur. Det er en sadel, der giver god kontakt mellem rytter og hest, da der som regel ikke er meget materiale mellem ben og hest. Det gør det nemmere for rytteren at give små signaler til hesten.
Springsadlen
Springsadler har et højere sæde og kortere klapper, der hjælper rytteren med hurtigt at rejse sig i til den rette stilling under springet. Nogle ryttere føler, at det er sværere at sidde “korrekt” i en springsadel, hvis man bruger den til dressur, men at den til gengæld er nemmere at springe i den, fordi den giver rytteren den rigtige stilling til det.
Når man rider spring, kan man ofte også få brug for en gjord med plade, der kan beskytte hestens mave mod slag fra hovene under springet. Gjorden på en springsadel skal være længere end på en dressursadel, fordi sadelklapperne er kortere, og der dermed skal mere gjord til for at nå rundt.
Den kombinerede sadel
Sadlen er et af de dyreste stykker udstyr til hest. Derfor vælger mange en kombineret sadel, der kan bruges både til dressur og spring. På den måde behøver de kun investere i én god sadel, som de kan bruge i alle discipliner. Nogle ryttere vælger også at købe for eksempel én springsadel eller én dressursadel – hvad end de føler sig bedst tilpas i – og som de rider i hele tiden.
Den kombinerede sadel har et mellemdybt sæde og klapper, der ikke er helt så lange som dressursadlens, men ikke helt så korte som springsadlens.
Sadeltilpasning
Det er faktisk lige meget, hvilken type sadel du vælger, så længe både du og hesten er godt tilpas. Nogle ryttere føler sig bedst tilpas i en dressursadel, mens andre bedre kan lide springsadler eller kombisadler. Det vigtigste er, at sadlen passer så perfekt som muligt, så den ikke gnaver eller giver smerter.
Mange ryttere vælger at få deres sadel særligt tilpasset af en sadelmager, så den passer helt perfekt.
Sadlens materialer
Der findes to slags materialer, som en sadel kan være lavet af: Læder eller forskellige slags kunstmaterialer. Kunstmaterialerne er nået rigtigt langt, så de kan være i næsten lige så god kvalitet som læder nu til dags.
Lædersadlen
Læder er et holdbart materiale, der kan leve for evigt, hvis du tager dig godt af det. Det er også et sart materiale, hvis det ikke får den rigtige pleje. En lædersadel, der har været passet godt på, og som er godt tilpasset kan i nogle tilfælde holde “for evigt”, eller i hvert fald i rigtig mange år.
Læder er til gengæld både tungt og dyrt. En lædersadel kan sagtens være meget dyrere end en syntetisk. Den er tungere for hesten at bære, og dermed også mere besværlig at lægge op på hestens ryg.
Den syntetiske sadel
“Syntetisk” er naturligvis et vidt begreb. Der findes flere forskellige materialer, en syntetisk sadel kan være lavet af, sådom codura og equileather. Det eneste, der definerer en syntetisk sadel er, at den ikke er lavet af læder.
Syntetiske sadler har ifølge nogle ryttere ikke helt den samme følelse som lædersadler. De er i mange tilfælde heller ikke helt så holdbare.
De er dog nemmere at vedligeholde, billigere, lettere, og der er ofte mange designs at vælge mellem.
Hvilken sadel skal jeg vælge?
Hvilken sadel du skal vælge kommer helt an på, hvad du skal bruge den til, og hvad du forventer af din sadel. Mange førstegangskøbere kan godt lide at vælge enten en dressur-eller kombisadel, da mange føler at de er lidt mere alsidige end andre typer sadler.
Det er på den anden side langt fra altid tilfældet. Nogle ryttere føler, at de sidder bedre i en springsadel og vil foretrække at ride forskellige discipliner i den. Du kan naturligvis også købe en sadel til den disciplin, du rider mest. For mange ryttere er det en dressursadel. For andre er det en springsadel eller islændersadel.
Jeg kender endda en enkelt rytter, som konsekvent købte westernsadler til sine turponyer. Hun syntes, at det var det mest behagelige at ride i, så det var det hun valgte.
Om du skal købe læder eller syntetisk er også mest en smagssag. Spørg dig selv, om du har brug for at ride meget i regn og mudder – hvis du for eksempel rider mange skovture eller på udendørs bane, for så kan syntetisk nogle gange være nemmere at have med at gøre. Spørg også dig selv, hvor lang tid du planlægger at bruge på at vedligeholde dit udstyr, hvor mange penge du har tænkt dig at sætte af, og om du kunne finde på at udskifte din sadel efter et par år.
Lædersadler holder sig længere, men det betyder måske ikke så meget hvis du alligevel har tænkt dig at opgradere om et par år. I det tilfælde kan være bedre at spare op til en god kvalitetssadel, når den tid kommer.
Har du brug for at vide mere?
Det her var en ganske kort oversigt over de mest normale typer sadler, og hvad du skal vide om dem. Der er selvfølgelig meget mere at lære om både sadler og andet rideudstyr. Hvis du er nysgerrig efter mere udstyrsviden, så kom gerne igen. Der kommer flere hesteblogs her på siden snarest.