Fem råd til hvordan du køber den rigtige ridehjelm

Ridehjelmen er måske det vigtigste stykke udstyr overhoved for rytteren. Selvom andet rideudstyr selvfølgelig også gør en stor forskel for oplevelsen, så er ridehjelmen en af de ting, der kan være enormt irriterende, hvis man ikke har valgt det rigtige.

Du kender sikkert godt det med, hvor svært det kan være at finde den helt rigtige. Nogle gange sidder hjelmen ikke ordentligt, og giver gnavesår eller hovedpine, mens den andre gange ikke har god nok udluftning.

Så hvad kan du gøre for at sikre dig at du har valgt den rigtige ridehjelm? Her er fem råd, der forhåbentligt kan hjælpe dig på vej.

 

Råd 1: Vælg en hjelm med den rigtige sikkerhedsstandard

I princippet er det fuldkommen lige meget, hvilken ridehjelm du vælger, så længe den har den rigtige sikkerhedscertificering. De nye regler i EU er lidt forvirrende, men du er på den sikre side hvis bare din ridehjelm har VGI certificering.

Du kan også godt vælge en ridehjelm med EN 1384 certificering, hvis den blev produceret før 13. oktober 2014. Men du vil nok opleve, at langt de fleste nye ridehjelme på markedet er VGI godkendte.

Det er vigtigt at ridehjelmen har den rette sikkerhedsgodkendelse, for det sikrer dig at den kan beskytte dig mod hårde fald og slag. Hjelme i ridesporten skal kunne holde til meget hårdere behandling end for eksempel cykelhjelme. De skal kunne holde til et fald fra hesteryg og stadig beskytte dit hoved. VGI sikkerhedsgodkendelsen er en omfattende godkendelse, der teste hjelmens evne til for eksempel at beskytte rytterens hoved i et fald på 1,2 meter med vægt.

 

Råd 2: Pris betyder ikke nødvendigvis så meget

Sikkerhedsgodkendelsen er det vigtigste, når det kommer til at købe ridehjelm. Lige meget hvad forskellige mærker påstår, så bliver hjelmen ikke meget mere sikker af at være dyrere. Du behøver ikke nødvendigvis investere tusindvis af kroner i en god ridehjelm. Selvom kvalitet og pris selvfølgelig følges ad noget af vejen, så er en dyr ridehjelm ikke altid lig med noget, som føles behageligt på lige præcis dit hoved.

Nogle ryttere elsker de billige ridehjelme, fordi de bare sidder bedst på lige deres hovedform, mens andre er nødt til at gå lidt op i pris for at finde noget, der passer. På den måde kan pris selvfølgelig betyde noget – hvis du for eksempel har brug for en helt særlig justerbarhed eller pasform for at hjelmen sidder godt på dit hoved.

Husk at kigge på de enkelte ting, ridehjelmen tilbyder, såsom justerbarhed og åndbarhed. Du ved sikkert bedst, hvad der skaber de største problemer for dig. Så hav de ting i tankerne, og led efter en ridehjelm, der kan hjælpe dig.

Selvfølgelig kan en dyrere hjelm nogle gange have bedre teknologi og pasform, men mange billige hjelme er også behagelige. Hav et åbent sind, når du leder efter din ridehjelm. Prøv mange forskellige, også de billige, og se hvilken passer bedst til dig.

 

Råd 3: Find det design, der passer til din ridestil eller disciplin

Der er efterhånden rigtig mange forskellige ridehjelme designs på markedet, og det er kun godt for os ryttere. Nogle ryttere kan bedst lide de klassiske dressurhjelme med fløjl, mens andre kan lide den mere sporty type hjelm.

Der er fordele og ulemper ved enhver stil. Fløjl kan for eksempel være svært at holde ved lige, især hvis du rider meget i alt slags vejr, eller hvis du har det med at ride under lavthængende grene i skoven. Den ser dog smart ud med resten af et flot stævnesæt, hvis du starter til dressurstævne.

En sporty hjelm ser til gengæld ikke specielt godt ud i en dressurkonkurrence, men kan for nogle ryttere føles mere behagelig.

Du kan også ofte vælge mellem forskellige typer justeringer, materialer og udformninger. For eksempel har nogle ridehjelme ekstra polstring indeni, mens andre fås uden skygge.

Nogle ryttere bryder sig ikke om skygge på hjelmen, hvis de for eksempel skal springe og gerne hele tiden vil have godt udsyn til banen foran dem – også når de har hovedet nedad.

Andre ville ikke undvære skyggen for noget i verden.

 

Råd 4: Læs om andres oplevelser

Du har nu fundet frem til den stil og pasform, du kan lide. Du har fundet et par forskellige ridehjelme, der alle synes at passe dig. Så hvordan vælger du?

Med ridehjelme – som med meget andet – kan man nogle gange ikke føle sig helt sikker på sin egen dømmeevne, eller på det man umiddelbart kan se i butikken. Hvordan ved man, hvor godt hjelmen holder, eller om der mon er noget man har overset?

Her kan det være en god ide at læse lidt om de ridehjelme, du har i tankerne. Internettet er en fantastisk resurse når det kommer til at finde ud af, hvilke oplevelser andre har haft med samme stykke udstyr. Du kan se om den ridehjelm, du overvejer at købe, for eksempel har gode anmeldelser på forskellige internetbutikker eller forummer.

 

Råd 5: Prøv i butikken

Du kan godt måle din hovedform og komme rimeligt tæt på din størrelse. Men ligesom med tøj, så varierer ridehjelme en del fra mærke til mærke. Derfor kan forskellige ridehjelme i den samme størrelse føles meget forskelligt. Nogle gange kan man være nødt til at gå et nummer op eller ned alt afhængigt af mærke.

Du kan også købe på nettet, når du ved, hvilken størrelse er den rigtige. Mange steder kan man desuden få rabat, hvis man for eksempel køber over et bestemt beløb eller hvis man køber flere ting af samme mærke. Hvis din lokale udstyrsbutik har sådan en ordning, så kan du vente til du har samlet lidt flere ting sammen, og så købe fx ride leggins, ridetrøje og andet billigt rideudstyr på samme tid. Handler du på nettet kan du også på den måde spare forsendelse.

 

Er du klar til at finde din næste ridehjelm?

Vi håber at dette her opslag var en hjælp til næste gang, du skal ud og købe ridehjelm. Det vigtigste er som sagt, at hjelmen er sikkerhedsgodkendt, og at den sidder super godt. Pris betyder ikke altid så meget. Billige hjelme kan faktisk nogle gange sidde bedre end de dyrere for nogle ryttere. På samme måde behøver man ikke gå for meget op i mærket. Nogle ryttere foretrækker en BR ridehjelm, mens andre hellere ville vælge en Scharf ridehjelm.
Derudover kan det være godt at vælge en hjelm, der har et design, der passer til din ridestil eller disciplin.

Sidst men ikke mindst er det smart at prøve i butikken, så man finder den helt rigtige størrelse og pasform.